Wie zijn wij?

Els Lokker

Tot ik handgraveur werd, heb ik altijd administratief werk gedaan. Van secretaresse tot roostermaker op een Hogeschool. Afwisseling genoeg zou je zeggen, maar toch had ik in al die functies na verloop van tijd een wat onvoldaan gevoel. Toen ik in 2002 Ruud leerde kennen – mijn tweede man – ging er een nieuwe wereld voor me open. Hij was goudsmid en wat is dat een leuk en interessant beroep. Het is ook een heel breed beroep en hoewel Ruud een echte duizendpoot was – hij beheerste heel veel technieken – waren er toch ook dingen die hij soms uitbesteedde. Handgravures bijvoorbeeld. Om een mooie handgravure te kunnen maken, moet je er gewoon veel tijd in stoppen. Als all-round goudsmid kun je dus eigenlijk bijna nooit het werk van een professioneel handgraveur evenaren.

De ontdekking van een passie

Ruud leerde mij een aantal goudsmids-technieken, maar echt nuttig was dat niet, omdat hij het zelf allemaal veel beter en sneller kon. Toen ik op een dag het handgraveren ging uitproberen, bleek ik er aanleg voor te hebben. Ik was direct enthousiast en bracht vele uren achter de werkbank door. Een passie was geboren! Naast het vele oefenen in ons eigen atelier heb ik toen de graveercursus voor gevorderden in Schoonhoven gevolgd. Een leuk extraatje waar ik ook veel heb geleerd, was een workshop bij een Amerikaanse topgraveur, David Riccardo, die voor een korte vakantie in Nederland was.

Lapidee gaat door

Toen Ruud in april 2012 werd doodgeschoten tijdens een roofoverval, heb ik het natuurlijk lange tijd moeilijk gehad. Ik heb over het eerste jaar een boek geschreven: ‘Er is leven na de dood‘. Ik wilde heel graag dat de naam van onze zaak bleef bestaan, daarom besloot ik als professioneel handgraveur onder de naam van Lapidee verder te werken. Ik heb inmiddels al vele klanten gelukkig mogen maken en de passie voor het vak is er weer helemaal.

Persoonlijk en op maat

Ik vind het heerlijk om net wat meer te kunnen leveren dan verwacht wordt. Klanten kunnen bijvoorbeeld op ongewone tijden en dagen langskomen voor een afspraak of om iets op te halen of af te geven. Natuurlijk wel even na overleg, maar omdat ik mijn atelier aan huis heb, ben ik heel flexibel met de bezoektijden. En wanneer iemand niet precies weet wat hij wil, is het fijn om mee te denken en zo tot de mooiste oplossing te komen. Ik streef ernaar om niet voor de hoogste prijs te gaan, maar om te kiezen voor iets wat het beste bij de klant, bij u, past.

Motto: Het kan altijd beter!

Lapidee

De naam Lapidee komt van een goudsmidsterm: lapideren. Lapideren is het slijpen van facetten (vlakjes) van bijvoorbeeld de schakels van een closed-for-ever armband.

 

Klik hier voor de historie en over Ruud Stratmann